woman stretching in sportswear that is propper for both high and low impact

Hvorfor tøye etter trening?

Hvorfor er det viktig å roe ned etter trening? Dette er en av de mest oversett aspektene når det gjelder trening! Les videre for å finne ut mer om uttøying og hvordan man burde gjøre det.

 

Tøying burde være en grunnleggende steg i treningen din, og det er minst like viktig som for eksempel styrketrening. gitt samme betydning som styrketrening for eksempel. Før vi trener, burde vi varme opp; når vi er ferdig med trening, burde vi tøye. Det er mange fordeler med det, og en av de viktigste er forebygging av skader.  

 

Fordeler med uttøying: 

  1. Økt fleksibilitet 

Det er vel en av de viktigste fordelene! Etter vi trener, går musklene gjennom mange prosesser som gjør at de trekker seg sammen og blir "forkortet" (de har rett og slett en annen form), og derfor vil du føle stivhet og ømhet hvis du ikke prøver å rette opp tilstanden ved å strekke. 

  • en av de viktigste fordelene, som sagt, er fleksibilitet 
  • det hjelper kontraherte muskler til å slippe tilbake til sin mer komfortable tilstand som fører til at kroppen din blir mer fleksibel og avslappet 
  • alt det som er nevnt ovenfor, forhindrer skader

 

2. Forbedret blodsirkulasjon

 Å utføre strekninger regelmessig kan forbedre sirkulasjonen din. Forbedret sirkulasjon øker blodstrømmen til musklene dine, noe som kan forkorte restitusjonstiden og redusere muskelsmerter.

 

3. Ekstra energi 

Hvis du har en bra tøying rutine, vil du sannsynligvis legge merke til at energinivået ditt er jevnt og konsistent. Når kroppen avkjøles, frigjør hjernen endorfiner som er et naturlig og sunt "feel-good" hormon. Etter en god avspenningsøvelse etter trening, er du energisk og klar til å møte enhver utfordring. 

 

women doing flexibility stretches

 

4. Smerteforebygging og redusering av risikoen for skader 

Å strekke seg ordentlig etter trening vil ikke fjerne smerten, men vil definitivt minimere den i stor grad. På en annen siden, hvis musklene forblir stramme etter en treningsøkt, blir risikoen for skader større. Stretching kan faktisk minimere og redusere din disposisjon for skader.

Noen tips for å gjøre din tøyingsrutine mer effektiv!

  • Statiske tøyningsøvelser er passet for etter trening, og hver gang du utfører en av disse øvelsene, hold den i god tid slik at muskelen får tiden den trenger til å gjenopprette formen.  
  • Skumrulling er et flott tillegg til din trening rutine - spesielt hvis du har en del av kroppen din som er mer stram enn alle de andre; det også øker sirkulasjonen og bidrar til å senke pulsen.
  • Tenk på tøying som en måte å tilbakestille og oppnå likevekt etter å ha satt kroppen din gjennom stress. I stedet for å se det som valgfritt, tenk på å tøye deg selv som en del av treningen din; sånn vil du maksimere fordelene ved alt det harde arbeidet du har lagt ned.
  • Vi anbefaler at du tøyer før du trener også; dynamisk tøying er et godt forslag for de som skal ha høyintensiv trening. 

 

5. Flott for stressavlastning

 Når du opplever stress, er det en god sjanse for at musklene dine er anspente. Det er fordi musklene dine har en tendens til å stramme seg som svar på fysisk og følelsesmessig stress. Fokuser på områder av kroppen din der du har en tendens til å holde på stresset, for eksempel nakke, skuldre og øvre del av ryggen.

 

 Hvordan og hvor ofte burde du tøye?

Frem til nå har vi diskutert hvorfor det er viktig å strekke seg og ga eksempler for en bedre forståelse. Men hvor ofte skal du strekke deg? Hvor lenge skal du holde en av disse utstrekning øvelsene? Og hvor mange ganger bør du gjøre hver øvelse?

Den Amerikanske College of Sports Medicine (ACSM) gjennomgikk et bredt spekter av studier for å svare på disse spørsmålene. Stretching har blitt studert mye mindre enn andre treningsformer, så vitenskapen er ikke like sterk. Men, basert på bevisene, var de enig om at:

  • Friske voksne bør gjøre fleksibilitetsøvelser (tøying, yoga) for alle store muskler: nakken, skuldre, bryst, rygg, hofter, ben og ankler-minst to til tre ganger i uken. 
  • For optimale resultater bør du bruke totalt 60 sekunder på hver tøyningsøvelser. Så hvis du kan holde en bestemt øvelse i 15 sekunder, ville det være ideelt å gjenta den tre ganger til. Hvis du kan holde øvelse 20 sekunder, ville to repetisjoner gjøre susen.

 

 

 

Flere artikler:

Det du trenger for å komme i gang med treningen 

Rumpeøvelser med resistance band 

10 styrkeøvelser du kan gjøre i parken